O miodzie wciąż krąży wiele mitów, wymieszanych z faktami. Jak jest naprawdę? Postanowiliśmy to sprawdzić, abyś Ty mógł poznać prawdę o tym cudownym darze pszczół i jego właściwościach. Poznaj 15 najpopularniejszych faktów i mitów o miodzie. 

01. Miód to najstarsze lekarstwo świata – fakt.

Pszczoły produkują miód od niepamiętnych czasów, a potwierdzenie jego zastosowania w celach leczniczych znajdujemy już naskalnych malowidłach z epoki kamienia, czyli sprzed 8000 lat.

02. Miód jest słodki, bo dodaje się do niego cukier – mit.

Pszczelarze karmią pszczoły cukrem w zimie, aby owady nie zginęły z głodu. Miód zawiera cukry, ale są to cukry proste, które pochodzą z sacharozy naturalnie występującej w nektarze kwiatów.         

03. Miód leczy rany – fakt.

Do leczenia ran stosowane są miody sterylizowane. Natomiast do odżywiania skóry zewnętrznie stosować można miód akacjowy oraz wrzosowy. 

04. Krystalizacja miodu świadczy o tym, że jest on sztuczny – mit.

Jest dokładnie odwrotnie, ponieważ krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym, ale występuje wyłącznie w naturalnych miodach. Pomaga zatem rozpoznać prawdziwy miód.

Czy miód jest słodki, bo dodaje się o niego cukier?
Miód jest słodki, bo dodaje się do niego cukier - fakt czy mit?

05. Miód zawiera tylko “dobre” kalorie – mit.

Nie istnieją dobre i złe kalorie, a miód jest wysokokaloryczny, bo zawiera ponad 300 kcal w 100g. Obecność prozdrowotnych składników nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia. 

06. Spożywanie miodu jest dobre na serce – fakt.

Miody spadziowy oraz mniszkowy korzystnie wpływają na mięsień sercowy, zwiększając jego dotlenienie, natomiast spadziowy miód iglasty polecany jest w zakrzepicy oraz nerwicy serca. 

07. Nie tylko pszczoły produkują miód – fakt.

Oprócz pszczół miód wytwarzają również niektóre gatunki os. Jednakże tylko miód pszczeli jest zdrowy dla organizmu człowieka. Produkty innych owadów mogą powodować ciężkie zatrucia. 

08. Miód się nie psuje – fakt / mit.

Miód przechowywany w odpowiednich warunkach nie zepsuje się nigdy, ponieważ zawiera między innymi substancje bakteriostatyczne. Wykopaliska archeologiczne z Gruzji z 2012 roku dostarczyły nam miodów sprzed 5500 lat, które chociaż oczywiście skrystalizowane, nadawały się do spożycia. Z drugiej strony w niektórych warunkach miód może sfermentować, o czym świadczy wyraźnie wyczuwalny zapach drożdży. Taki miód uważany jest za zepsuty i nie nadaje się do spożycia.

09. Można być uczulonym na miód – fakt. 

Miód może powodować alergie, które objawiają się zarówno zmianami skórnymi, jak i objawami ze strony układu pokarmowego. Na szczęście tego typu reakcje występują rzadko. 

Czy prawda, że nie tylko pszczoły produkują miód?
Czy prawda, że nie tylko pszczoły produkują miód?

10. Nie wolno nakładać miodu metalową łyżką – mit.

Nie ma żadnego znaczenia, czy miód nakładamy łyżką drewnianą, metalową, czy plastikową. Ważne jest natomiast to, aby do słoika z miodem nie wsadzać uprzednio oblizanej łyżeczki, ponieważ w ten sposób można przenieść do miodu zarazki i bakterie, które mogą go zepsuć.

11. Miód trzeba przechowywać w lodówce – mit. 

Nie jest to konieczne, ponieważ najodpowiedniejsze warunki do przechowywania miodu to zacienione, chłodne miejsca. Jeżeli pomimo tego zamierzasz przechowywać miód w lodówce, pamiętaj o tym, aby był on szczelnie zamknięty, ponieważ bardzo szybko chłonie obce zapachy.

12. Ziołomiód to gatunek miodu z ziołami – mit.

Ziołomiód powstaje z syropu wytworzonego z ziół, który pszczelarz dostarcza pszczołom. Zioła te oraz inne stosowane w tym celu rośliny, nie są miododajne, dlatego nie używa się określenia miód ziołowy. Inna nazwa ziołomiodu to sokomiód, herbamiód czy miód sokowy.

13. Biała piana na powierzchni miodu to oznaka jego zepsucia – mit.

Kożuszek z białej pianki pojawia się na powierzchni prawdziwego miodu i absolutnie nie jest oznaką jego zepsucia. Piankę tą tworzą pęcherzyki powietrza, które dostały się do miodu podczas jego cedzenia zaraz po odwirowaniu z plastrów. Obecność tego kożuszka jest jednym z dowodów autentyczności miodu, ponieważ nie występuje on na sztucznych i podrabianych miodach.

14. Każdy miód jest zdrowy – mit.

Zdrowy dla ludzkiego organizmu jest wyłącznie prawdziwy, naturalny i pochodzący od zdrowych pszczół miód. Wszelkiego rodzaju mieszanki miodów z bliżej nieokreślonego źródła, mogą zawierać szkodliwe dla domieszki. Sztuczny miód nie posiada żadnych właściwości leczniczych, a miód innych owadów bywa trujący.

15. Dzieci nie mogą jeść miodu – mit. 

Miodu nie powinny jeść niemowlaki, ale można stopniowo włączać go do diety, gdy dziecko skończy pierwszy roczek. Jednakże ze względu na to, że miód zawiera dużo cukrów oraz jest kaloryczny, nie należy podawać dzieciom do 16. roku życia więcej, niż 7 g miodu dziennie.

Opowieści ociekające miodem