Najczęściej miód spożywamy nie tylko ze względu na jego słodki smak, ale prozdrowotne właściwości. Warto jednak wiedzieć, że posiadają je wyłącznie naturalne pszczele produkty. Dlatego sprawdź siedem szybkich sposobów na to, jak rozpoznać prawdziwy miód. 

Spis treści:

  • Dlaczego powinno się jeść tylko naturalny miód?
  • Jak rozpoznać prawdziwy miód? 7 sprawdzonych sposobów.
  • Wąchaj, smakuj, oglądaj
  • Jak sprawdzić miód ołówkiem?
  • Test zapałki – jak go wykonać właściwie?
  • Co powinno być na powierzchni prawdziwego miodu?
  • Próba zlewania miodu – tak “układa się” ten prawdziwy
  • Dodaj miód do wody i obserwuj, co się stanie
  • Miód skrystalizowany na pewno jest prawdziwy

Wiele osób zastanawia się nad okazjonalnym zakupem miodu po atrakcyjnej cenie. Praktycznie zawsze pojawia się wtedy pytanie o to, jak odróżnić miód prawdziwy od sztucznego lub sfałszowanego. Poznaj 7 prostych trików i już nigdy nie daj się oszukać. 

Dlaczego powinno się jeść tylko naturalny miód?

Sztuczny miód zawiera głównie cukier, natomiast w ogóle nie zawiera witamin ani innych, potrzebnych organizmowi składników. Taki produkt stosuje się przede wszystkim w cukiernictwie przemysłowym. Spożywanie go ma mniej więcej taki sam sens i pożytek dla naszego organizmu, jak jedzenie białego cukru. 

Na rynku dostępne są również miody fałszowane, czyli takie, które zawierają dodatki cukru, syropu cukrowego, glukozowo-fruktozowego lub jeszcze innych substancji. Składniki te dodaje się głównie po to, by tanim kosztem zwiększyć objętość miodu, czyli dla zysku.

Spożywanie sfałszowanego miodu może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, zależne przede wszystkim od rzeczywistego składu takiej mieszanki. Jeżeli chcemy jeść miód regularnie, albo podawać go dzieciom, koniecznie musi być to prawdziwy, naturalny miód, najlepiej prosto z zaufanej pasieki. 

Tylko prawdziwy, pszczeli miód działa korzystnie na ludzki organizm.
Tylko prawdziwy, pszczeli miód działa korzystnie na ludzki organizm.

Jak rozpoznać prawdziwy miód? 7 sprawdzonych sposobów.

Większość metod na odróżnienie prawdziwego miodu od sztucznego lub sfałszowanego, można zastosować nawet podczas okazyjnego zakupu miodu np. u przydrożnego sprzedawcy czy na targu. Jeżeli sprzedający nie zgodzi się na wykonanie testu, lepiej od razu poszukać innego. 

Za pomocą opisanych poniżej sposobów sprawdzisz też prawdziwość miodu zakupionego przez internet, chociaż z jego zwrotem mogą być problemy. Dlatego najlepiej kupować miód prosto od pszczelarza w polecanym sklepie z miodami. Odkryj 7 sposobów, jak rozpoznać prawdziwy miód.

Sposób 1. Wąchaj, smakuj, oglądaj

W naszej pasiece wierzymy, że miód ma w sobie magię. Objawia się ona chociażby tym, że nawet osoby, które do tej pory jadły miód sporadycznie, kierując się wyłącznie własnymi zmysłami, są w stanie wykryć fałszerstwo. Otwórz słoiczek i powąchaj zawartość: aromat prawdziwego miodu będzie wyczuwalny nawet w niskiej temperaturze. Posmakuj: smaku naturalnego miodu nie da się podrobić, jest pełny i bogaty z długim finiszem. Obserwuj: pszczeli miód nie ma idealnie jednolitej konsystencji. Będziesz po prostu wiedział 🙂 

Sposób 2. Jak sprawdzić miód ołówkiem?

Jeżeli po zastosowaniu pierwszego sposobu miód budzi Twoje wątpliwości, nabierz odrobinę na łyżeczkę i dotknij ją czubkiem zastruganego ołówka. Sztuczny miód zciemnieje, kolor naturalnego nie zmieni się. 

Sposób 3. Test zapałki – jak go wykonać właściwie?

Czy wiesz, że prawdziwy miód jest łatwopalny? Zachowaj ostrożność przy stosowaniu opisanej poniżej metody. Zamocz główke zapałki w miodzie i spróbuj ją odpalić. Jeśli miód jest naturalny, bez płomień pojawi się bez problemu. 

Powierzchnia prawdziwego miodu będzie pokryta kożuszkiem delikatnej pianki
Powierzchnia prawdziwego miodu będzie pokryta kożuszkiem delikatnej pianki

Sposób 4. Co powinno być na powierzchni prawdziwego miodu?

Oglądając miód przed zakupem, zwróć uwagę na jego powierzchnię w słoiku lub innym pojemniku, w którym jest oferowany. Powinna być pokryta kożuszkiem delikatnej pianki. Tworzy się ona w rzemieślniczym procesie odwirowywania miodu w pasiece, dlatego jest dowodem autentyczności miodu. 

Sposób 5. Próba zlewania miodu – tak “układa się” ten prawdziwy.

Nabierz miód na łyżeczkę, pozwól mu ścieknąć na talerzyk i obserwuj, jak się “układa”. Prawdziwy miód będzie spływał równomiernie i utworzy maleńki stożek. Miód z dodatkiem wody i cukru szybko stanie się płynny, nie utworzy stożka i momentalnie rozleje się na talerzyku.

Sposób 6. Dodaj miód do wody i obserwuj, co się stanie. 

Możesz również dodać łyżeczkę miodu do zimnej wody i obserwować, jak się z nią miesza. Prawdziwy miód utworzy pasma i będzie wymagał energicznego mieszania, aby się rozpuścić. Sztuczne i sfałszowane produkty rozpuszczą się bardzo szybko. Generalnie im trudniej miód rozpuszcza się w wodzie, tym wyższej jest jakości, ponieważ zawiera mniej cukru. 

Sposób 7. Miód skrystalizowany na pewno jest prawdziwy

Jeżeli miód nie jest płynny, lecz wygląda, jak zamrożony, możesz kupić go w ciemno. To produkt, który uległ krystalizacji, czyli naturalnej zmiany stanu skupienia, występującej wyłącznie w prawdziwym miodzie. 

Opowieści ociekające miodem