O tym, że prawdziwy miód posiada wiele prozdrowotnych składników i korzystnie wpływa na organizm człowieka, wie chyba każdy. Ale niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że sekret tkwi także w odpowiednim sposobie jedzenia miodu. Dlatego dowiedz się, jak spożywać miód, aby maksymalnie wykorzystać jego lecznicze właściwości.
Spis treści:
- Jak jeść miód?
- O tym koniecznie pamiętaj, jedząc miód łyżeczką.
- Ile łyżeczek miodu można zjeść dziennie?
- Miód do herbaty: jak temperatura jest odpowiednia?
Pamiętaj, że tylko naturalny, prawdziwy miód od zdrowych pszczół dostarczy Twojemu organizmowi wartościowych składników. Dlatego unikaj spożywania “mieszanek miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE”. Najbardziej wartościowe produkt kupisz w sklepie z miodami. To ważne szczególnie wtedy, gdy zamierzasz spożywać miód regularnie i w stosunkowo dużych ilościach. A tylko wtedy możesz przekonać się o jego doskonałym wpływie na Twój organizm. Dowiedz się, jak spożywać miód.
Jak jeść miód?
Miód można jeść na wiele sposobów, również jako dodatek do potraw, ciast, deserów, napojów, a nawet drinków. Niestety obróbka termiczna miodu niszczy większość jego leczniczych składników.
Dlatego miód najlepiej jeść:
- łyżeczką (lub łyżką – szybciej i smaczniej 🙂 ) prosto ze słoika. To prawdopodobnie najbardziej popularny sposób spożywania pszczelego miodu. Ma wiele zalet, ale jest bardzo ryzykowny, o czym piszemy w kolejnym akapicie tego wpisu.
- na kanapce. Pajda chleba lub bułka z miodem to doskonały pomysł na śniadanie i szybką przekąskę w ciągu dnia.
- z płatkami i mlekiem. Miód możesz też dodać do wystudzonego mleka z płatkami. W tym przypadku warto jednak sprawdzić zawartość cukru w samych płatkach, aby nie zaserwować sobie cukrowej bomby,
- po rozpuszczeniu go w letniej wodzie i odstaniu przez kilka godzin. W ten sposób aktywujesz enzymy zawarte w miodzie, który nabiera właściwości antybakteryjnych,
- z propolisem i/lub pyłkiem – to już mistrzowski sposób spożywania miodu, dzięki któremu dostarczasz swojemu organizmowi maksymalnej ilości leczniczych substancji z najbardziej wartościowych produktów pszczelich.
O tym koniecznie pamiętaj, jedząc miód łyżeczką.
Jeżeli Twoim ulubionym sposobem spożywania miodu jest wyjadanie go ze słoika łyżeczką, powinieneś wiedzieć, że ta metoda niesie ze sobą ryzyko zepsucia miodu. Dodatkowo, jeżeli akurat dopadła Cię infekcja, jedząc miód w ten sposób możesz przenieść ją na innych domowników.
Wszystko dlatego, że na łyżeczce, z której zlizujesz miód, osiadają bakterie, wirusy oraz cała reszta mikrobiologicznego środowiska Twojej jamy ustnej. Kiedy taką łyżeczkę z powrotem zanurzysz w słoiku, miód może się zepsuć lub sfermentować pod wpływem kontaktu z drobnoustrojami. A osoba, która będzie czerpać z tego samego słoika, może “złapać” infekcję, którą właśnie przechodzisz.
Jak spożywać miód za pomocą łyżeczki? To łatwe, po prostu nałóż sobie np. na talerzyk taką porcję miodu, jaką zamierzasz pochłonąć, a ewentualną dokładkę nabierz czystą łyżką. Smacznego!
Ile łyżeczek miodu można zjeść dziennie?
Wielu klientów naszej pasieki pyta, ile łyżeczek miodu można zjeść dziennie? Odpowiedź na to pytanie tylko z pozoru jest oczywista. W rzeczywistości zależy jednak od Twojej diety i ewentualnych schorzeń. Nie jest żadną tajemnicą, że osoby chore na cukrzycę, powinny stosować miód z rozwagą lub nawet całkiem z niego zrezygnować. Jeżeli nie jesteś pewien, jaka dawka miodu będzie dla Ciebie odpowiednia, zapytaj o to swojego lekarza.
A ile łyżeczek miodu może zjeść dziennie dorosła, zdrowa osoba? Profilaktyczne działanie miodu uzyskuje się przy regularnym spożywaniu minimum jednej łyżki (25 g) miodu dziennie. Praktyka pokazuje, że dla zdrowego organizmu im więcej miodu, tym lepiej, ponieważ pasjonaci apiterapii spożywają nawet 10 łyżek miodu dziennie, imponując swoją odpornością na przeziębienia oraz infekcje wirusowe.
Miód do herbaty: jak temperatura jest odpowiednia?
Wspominaliśmy już o tym, że termiczna obróbka miodu wyjaławia go z najważniejszych dla organizmów składników. Niestety, dotyczy to także dodawania miodu do gorących napojów. Powszechnym błędem jest słodzenie miodem gorącej herbaty, co często robimy w okresie przeziębienia. Paradoksalnie w ten sposób pozbywamy się z miodu wszystkich substancji, które mogłyby wzmocnić naszą walkę z infekcją.
Odpowiedź na pytanie “miód do herbaty – jak temperatura odpowiednia?”, jest prosta: nie większa niż 40℃. Napój o tej temperaturze nadaje się już do bezpośredniego spożycia, chociaż wciąż działa rozgrzewająco. Zaparz herbatę z ulubionymi dodatkami i zostaw ją do przestudzenia. Gdy będzie ciepła, ale już nie gorąca, dodaj miód i wypij, jak najszybciej. W ten sposób dostarczysz organizmowi całego bogactwa witamin, mikroelementów oraz innych leczniczych składników, które zawiera prawdziwy, pszczeli miód.