Miód pszczeli znany jest ze swoich leczniczych właściwości i pysznego smaku. Ale nie wszystkie dostępne na rynku miody działają korzystnie na ludzki organizm. Spożywanie niektórych może być wręcz szkodliwe. Dlatego poznaj fakty o miodzie, których wiele osób nie zna i odkryj, co naprawdę zyskasz, jedząc go codziennie?
Spis treści:
- Czym tak naprawdę jest pszczeli miód i jak powstaje?
- Co daje codzienne jedzenie miodu? To zadziwiające.
- Który miód może być szkodliwy i dlaczego?
- Gdzie kupić prawdziwy i zdrowy miód? Jedno miejsce.
Miód znany jest od wieków. Uważa się go za najstarszą substancję słodzącą, a pomimo tego naukowcy wciąż odkrywają jego kolejne lecznicze właściwości. Różne gatunki sprzedawane są zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych, wybór jest więc ogromny. Dlatego dowiedz się więcej na temat pszczelego miodu, aby wybrać taki, który będzie korzystnie działał na Twój organizm.
Czym tak naprawdę jest pszczeli miód i jak powstaje?
Miód produkują pszczoły, ale myli się ten, kto twierdzi, że powstaje on z kwiatowego pyłku. Pszczoły zbierają bowiem nektar i to tylko z kwiatów „bezpiecznych” dla człowieka (w przeciwieństwie do osowatych, które wytwarzają miód również z kwiatów trujących). Nektar trafia do tzw. wola miodowego pszczoły, w którym podczas drogi do ula zostaje wzbogacony w enzymy oraz kwasy organiczne, wytwarzane przez te dobroczynne owady. Jednorazowo pszczoła potrafi zmagazynować w wolu nektar o masie niemalże połowy swojego ciała, chociaż jest to porcja ważąca zaledwie od 40 do 50 mg.
W ulu nektar od pszczół zbieraczek przejmują pszczoły ulowe, które umieszczają go w komórkach plastra i utrzymują w odpowiednio wysokiej temperaturze. Pszczoły ulowe odpowiedzialne są również za obniżenie wilgotności zawartości komórek plastrów. Realizują to zadanie poprzez nieustanne poruszanie skrzydłami, co przyspiesza odparowywanie wody, w efekcie czego miód pszczeli ulega naturalnemu zagęszczeniu. Dzięki enzymom cukry złożone zawarte w świeżym miodzie rozpadają się na cukry proste, co nazywamy dojrzewaniem miodu.
Pszczoły ulowe nieustannie przekładają dojrzewający miód do kolejnych komórek, a w samym miodzie wciąż zachodzą przemiany biochemiczne tak skomplikowane, że wciąż nie potrafimy odtworzyć ich w sztucznych warunkach. Gdy pszczoły uznają, że miód jest gotowy, zasklepiają komórki woskiem, który zabezpiecza ich zawartość nawet na kilkanaście miesięcy. Pszczelarz zbiera miód, gdy około trzy czwarte komórek plastra jest zasklepionych.
Co daje codzienne jedzenie miodu? To zadziwiające.
Jeżeli interesujesz się leczniczymi właściwościami miodu już pewnie wiesz, że na konkretne dolegliwości polecane są konkretne gatunki miodu pszczelego. Jednak ich zdrowotne działanie wynika praktycznie wyłącznie z regularnego i długotrwałego stosowania. Kuracji miodem nie można porównać do zażycia środka przeciwbólowego, który w kilkanaście minut ukoi ból. Ale codzienne spożywanie miodu wpływa korzystnie praktycznie na cały organizm.
Po pierwsze dzięki enzymom, pochodzącym od pszczół, większość gatunków miodu to naturalne antybiotyki o szerokim spektrum działania. Dlatego u osób regularnie spożywających ten pszczeli skarb wzrasta odporność organizmu. Bogactwo witamin i mikroelementów dodatkowo wzmacnia i regeneruje ludzkie ciało, zarówno po wysiłku fizycznym, jak i umysłowym. Ponadto miód pszczeli:
– przyspiesza metabolizm,
– działa ochronnie na przewód pokarmowy,
– wspomaga zasypianie,
– odżywia szare komórki mózgu,
– łagodzi stres,
– obniża poziom złego cholesterolu,
– wzmacnia układ krwionośny.
Który miód pszczeli może być szkodliwy i dlaczego?
Warto jednak wiedzieć, że nie każdy miód pszczeli jest zdrowy. I nie chodzi tylko o tzw. sztuczny miód, który z prawdziwym wspólną ma jedynie barwę. Okazuje się bowiem, że nawet prawdziwy pszczeli miód może zawierać niebezpieczne substancje lub dodatki i w efekcie działać szkodliwie na ludzki organizm. Takie ryzyko występuje w przypadku tanich miodów, które w rzeczywistości są “mieszankami miodów pochodzących z UE oraz niepochodzących z UE”.
Zdarza się, że w takich miodach, które są powszechnie dostępne w wielu marketach, znajdują się domieszki miodu chińskiego. Jest on podgrzewany do temperatury nawet powyżej 100 st. C, między innymi w celu ułatwienia rozlewania, przez co traci wszelkie właściwości zdrowotne, ale nie ulega naturalnej krystalizacji. Co więcej w chińskich miodach wykrywano chemikalia oraz antybiotyki, którymi leczono chore azjatyckie pszczoły. Z tych wszystkich powodów codzienne spożywanie miodu z niewiadomego źródła może przynieść Ci więcej strat, niż korzyści.
Gdzie kupić prawdziwy i zdrowy miód pszczeli? Jedno miejsce.
Jeżeli zamierzasz regularnie spożywać miód i podawać go swoim bliskim po to, aby wykorzystać jego lecznicze właściwości, potrzebujesz prawdziwego i naturalnego pszczelego miodu. A taki kupisz tylko i wyłącznie we własnej pasiece. Kiedy sprzedażą miodu zajmuje się sam pszczelarz, który własnoręcznie go zebrał, możesz być pewien, że kupisz najzdrowszy, prawdziwy owoc pracy tych maleńkich owadów.
W Pasiece u Karola zawsze możesz też liczyć na fachowe doradztwo i sympatyczną obsługę. To dlatego, że kochamy miód i pszczoły, i tak naprawdę mieszkamy w pasiece. Uwielbiamy rozmawiać o naszych owadach, miodach oraz innych pszczelich produktach. Dlatego już teraz zapraszamy Cię do obejrzenia naszej oferty, w której znajdziesz wyłącznie prawdziwe, pszczele miody pochodzące z naszej prywatnej Pasieki u Karola.