Miód spadziowy ze spadzi liściastej nazywany bywa królewskim. Trochę dlatego, że nie jest tak pospolity, jak inne gatunki, a trochę ze względu na swoje bogate właściwości lecznicze. To jedyny gatunek miodu, do produkcji którego pszczołom nie są potrzebne kwiaty. Dowiedz się więcej, na temat miodu spadziowego ze spadzi liściastej.
Spis treści:
- Miód spadziowy – z czego jest i jak powstaje?
- Jak wygląda miód spadziowy liściasty?
- Jak rozpoznać prawdziwy miód spadziowy?
- Miód spadziowy ze spadzi liściastej a iglastej – różnice.
- Na co dobry jest miód spadziowy?
Nie w każdej własnej pasiece miód spadziowy ze spadzi liściastej jest stale dostępny. Bywają lata, w których pszczoły po prostu go nie wytwarzają, ponieważ nie mają z czego. Na szczęście zwykle jest osiągalny, ale i tak stosunkowo niewielkich ilościach, dlatego jeśli masz okazję kupić prawdziwy spadziowy miód – zrób to bez wahania. Taka okazja może szybko się nie powtórzyć. Dowiedz się, dlaczego.
Miód spadziowy – z czego jest i jak powstaje?
Inne gatunki miodów powstają z nektaru, który pszczoły zbierają z kwiatów, a następnie przekształcają w to płynne złoto za pomocą produkowanych enzymów. Ale miód spadziowy powstaje z wydzieliny owadów, żerujących na drzewach. Chodzi o mszyce i czerwce, które przetwarzają słodki sok drzew na spadź. Pokrywa ona korę, z której skrupulatnie zbierają ją pszczoły.
Za pomocą wydzielanych przez te owady enzymów, ze spadzi w ulu powstaje miód spadziowy w procesie podobnym do produkcji miodów nektarowych. Trudno nam sobie jednak wyobrazić, że pewnego roku nie zakwitnie wystarczająca liczba kwiatów. Tymczasem nie tak wcale rzadko zdarzają się okresy, w których mszyc i czerwców jest tak mało, że miód spadziowy ze spadzi liściastej czy iglastej jest prawdziwym rarytasem.
Jak wygląda miód spadziowy liściasty?
Miód spadziowy mocno wyróżnia się na tle innych już za sprawą swojego koloru. Jest ciemny, czasem brązowy z zielonkawym lub szarym odcieniem. Niekiedy przybiera nawet całkiem czarną barwę. Zainteresowanych odpowiedzią na pytanie, jak wygląda miód spadziowy liściasty informujemy także, że krystalizacja tego gatunku miodu trwa długo: od kilku do nawet kilkunastu miesięcy. Kiedy już to nastąpi miód spadziowy staje się nieco jaśniejszy, z bardzo już wyraźnym szaro-zielonkawym odcieniem.
Jak rozpoznać prawdziwy miód spadziowy?
Prawdziwy miód spadziowy zawsze będzie gęsty i aromatyczny. Oprócz wyjątkowo ciemnego koloru, od innych gatunków odróżnia go także specyficzny smak i aromat. Miód spadziowy nie jest tak słodki, jak pozostałe. Mogą wystąpić w nim żywiczne posmaki, a ten ze spadzi iglastej może w smaku być nawet gorzki lub kwaśny.
Jeżeli zastanawiasz się, jak rozpoznać prawdziwy miód spadziowy, pamiętaj, że:
- po otwarciu słoika na powierzchni dobrej jakości skrystalizowanego prawdziwego miodu będzie widoczny kożuszek, a sam miód w tej postaci wygląda, jakby był zmrożony,
- niezależnie od konsystencji, prawdziwy miód pachnie pszczołami i ulem. Zapach ten wyczuwalny jest nawet w temperaturze pokojowej, bez konieczności podgrzewania miodu,
- smak naturalnego miodu długo utrzymuje się na języku. To dlatego, że zawiera on olejki eteryczne i żywice. W prawdziwym miodzie spadziowym jest ich bardzo dużo, dlatego ten gatunek posiada długi i wyrazisty finisz.
Miód spadziowy ze spadzi liściastej a iglastej – różnice.
Warto wiedzieć, że mszyce i czerwce żerują zarówno na drzewach liściastych, jak i iglastych. Na obu wytwarzają spadź, ale w zależności od gatunku drzew miody, które z niej powstają, mocno się od siebie różnią przede wszystkim w smaku.
Miód ze spadzi liściastej posiada specyficzny smak oraz delikatniejszy i bardziej kwiatowy aromat, niż ten z spadzi iglastej. W miodzie spadziowym liściastym występuje również więcej posmaków żywicznych, dlatego smakoszom tych gatunków miodów polecamy nasz pyszny, aromatyczny miód spadziowy ze spadzi liściastej.
Na co dobry jest miód spadziowy?
W porównaniu do nektarowych, miody spadziowe zawierają aż dwa razy więcej aminokwasów i enzymów. Dodatkowo znajdziemy w nich także witaminy A, C, PP, K, B2 oraz B6.
Miód spadziowy ze spadzi liściastej jest dobry na układ krwionośny. Regularnie spożywany rozszerza naczynia wieńcowe i usprawnia krążenie, jednocześnie obniżając ciśnienie oraz regulując pracę serca. Ponadto wykazuje działanie uspokajające, dlatego ten królewski miód polecany jest także na zszargane nerwy.