Prawdziwy miód wrzosowy słynie ze swojego wyrazistego smaku i zbawiennego wpływu na organizm człowieka. A przy tym jest stosunkowo rzadki. To wszystko sprawia, że dla wielu osób staje się wyjątkowo cenny. Poznaj więcej faktów o prawdziwym miodzie wrzosowym.
Spis treści:
- Co to jest prawdziwy miód wrzosowy?
- Unikalny smak prawdziwego miodu wrzosowego zachwyca
- Właściwości zdrowotne prawdziwego miodu wrzosowego
- Kulinarne zastosowania miodu wrzosowego
- Gdzie kupić prawdziwy miód wrzosowy?
Co to jest prawdziwy miód wrzosowy?
Prawdziwy miód wrzosowy wytwarzają pszczoły miodne, które zbierają nektar roślin wrzosu. Ten gatunek miodu ma bardzo charakterystyczny smak i niepowtarzalny aromat. Dostępny jest praktycznie wyłącznie na terenach zlokalizowanych w pobliżu wrzosowisk, dlatego w niektórych rejonach Polski miód wrzosowy jest rzadkim rarytasem.
Zawiera przy tym wiele prozdrowotnych składników, w tym aż 120 substancji pochodzących z nektaru i 47 biopierwiastków. W miodzie wrzosowym znajdziemy m.in.:
- witaminy A, B i B6,
- aminokwasy,
- łatwoprzyswajalne żelazo,
- hormony wzrostu i neurohormony,
- potas,
- chlor,
- fosfor,
- wapń,
- sód,
- cholinę,
- acetylocholinę
- kwas foliowy,
- kwas nikotynowy,
- kwas pantotenowy.
Unikalny smak prawdziwego miodu wrzosowego zachwyca
Miód tego gatunku powstaje późnym latem. Ma ciemny kolor i gęstą, kremową konsystencję. Smak prawdziwego miodu wrzosowego wyróżnia go spośród innych gatunków pszczelego złota. Jest wyrazisty, zarówno kwiatowy, jak i ziemisty. Określany bywa jako lekko gorzki z nutą dymu.
Dlatego właśnie prawdziwy miód wrzosowy jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Dobrze komponuje się z serami i owcami. Bywa składnikiem marynat i dressingów. W dalszej części artykułu przedstawiamy nieoczywiste zastosowania miodu wrzosowego w kuchni.
Właściwości zdrowotne prawdziwego miodu wrzosowego
Przeciwutleniacze, które w dużej ilości występują w miodzie wrzosowym, chronią organizm przed uszkodzeniami spowodowanym przez wolne rodniki. Antybakteryjne działanie tego miodu okazuje się pomoce w leczeniu rozmaitych infekcji, szczególnie podczas przeziębień. Działa on też moczopędnie dlatego jego spożywanie jest zalecane np. przy kamicy nerkowej i zapaleniu gruczołu krokowego. Łagodzi objawy reumatyzmu, reguluje trawienie oraz wspomaga metabolizm.
Prawdziwy miód wrzosowy zalecany jest także przy następujących schorzeniach:
- stany zapalne żołądka i jelit,
- biegunki,
- stany zapalne w jamie ustnej,
- zapalenie gardła,
- wiele chorób oczu i serca,
- przewlekłe zapalenie migdałków podniebiennych,
- profilaktyka chorób prostaty,
- choroba Alzheimera — zarówno leczenie, jak i profilaktyka dzięki wysokiej zawartości proliny.
Kulinarne zastosowania prawdziwego miodu wrzosowego
Prawdziwy miód wrzosowy można spożywać tak samo, jak inne gatunki miodów, a więc dodawać go do przestudzonych napojów, płatków lub jeść bez żadnych dodatków. Jednak unikalny smak miodu wrzosowego sprawia, że idealnie nadaje się on jako glazura do pieczonych warzyw i mięs. Świetnie komponuje się nawet z tak nieoczywistymi propozycjami, jak sery (zwłaszcza kozi lub pleśniowy) czy krakersy.
Gdzie kupić prawdziwy miód wrzosowy?
Prawdziwy miód wrzosowy powinien pochodzić z terenów ekologicznie czystych. Najlepiej szukać go u zaufanych pszczelarzy i w renomowanych pasiekach. Odradzamy zakup z przypadkowych źródeł, na internetowych aukcjach i w super atrakcyjnych cenach. Pamiętaj bowiem, że ze względu swój unikalny smak i stosunkowo niewielką dostępność, prawdziwy miód wrzosowy każdego roku jest nieco droższy od innych gatunków miodów.
Prawdziwy miód wrzosowy znajdziesz także w naszym sklepie z miodami. Pochodzi on w 100% od naszych pszczół, ponieważ nie nie wykorzystujemy produktów od innych pszczelarzy. Dlatego masz pewność, że nasz miód wrzosowy pochodzi od roślin wolnych od zanieczyszczeń, w tym pestycydów oraz środków zawierających metale ciężkie. Zamów już dziś i ciesz się niepowtarzalnym smakiem prawdziwego miodu wrzosowego oraz jego Korzystnym wpływem na ludzki organizm. Szybko przekonasz się, że jest to pozycja obowiązkowa w Twojej spiżarni.